L’IES La Sénia rep els alumnes italians amb motiu de l’intercanvi cultural

Sergi Durbà / 22 de gener de 2018

Un total de 23 alumnes de 4t d’ESO de l’IES la Sénia participen en l’intercanvi cultural-educatiu de l’IES amb el Lizeo Blaise Pascal de Pomezia (Roma), un intercanvi cultural-educatiu que ha començat a prendre forma i color aquesta setmana passada amb la visita dels estudiants italians a Paiporta.

L’intercanvi cultural-educatiu de l’IES la Sénia amb el Lizeo Blaise Pascal de Pomezia (Roma), ha començat a prendre forma i color recentment amb la visita dels estudiants italians a Paiporta, una experiència que molts no han dubtat a qualificar de fabulosa. I no és estranyar. Han estat cinc dies intensos, amb preguntes incessants, amb excursions esgotadores, amb imprevistos puntuals i, sobretot, amb tots els ingredients que envolten qualsevol tipus d’intercanvi educatiu amb alumnes de cultura i llengua diversa. Els afortunats, en aquesta ocasió, han estat un total de 23 alumnes de 4t d’ESO de l’IES la Sénia, un grupet magnífic i molt dinàmic que ha fet les delícies dels seus homònims italians i que ja compta els dies per anar a Roma, capital del Lazio, potser una de les ciutats més boniques d’Itàlia i d’Europa.

La visita es va centrar, inicialment, a València, amb la Ciutat de les Arts i les Ciències com a escenari principal. Una passejada pels jardins del Túria i una projecció cinematogràfica a l’Hemisfèric foren els plats forts d’una jornada que va concloure amb un taller de llum i un dinar de grup en un dels centres comercials de la zona. Com a nota destacada, cal remarcar la fluïdesa que exhibiren els alumnes amb l’anglés i també, en alguns casos, amb l’italià; tot demostrant així la naturalitat en l’ús dels idiomes que caracteritza els alumnes en la societat actual.

D’altra banda, el marc incomparable de l’Albufera i la visita a Sagunt van donar el toc popular a l’intercanvi, amb un passeig pels principals atractius de l’aiguamoll valencià per excel·lència i també amb una aproximació al passat històric de la capital del Camp de Morvedre. Les fotografies de grup, les preguntes i, sobretot, el fet de compartir vivències lúdiques i didàctiques van animar unes jornades on els alumnes es mostraren molt desinhibits amb els seus respectius companys i, en conseqüència, molt més integrats en la bellesa del territori valencià.

L’últim dia fou dedicat a passejar la València històrica, amb la clàssica pujada al Micalet i els consegüents comentaris per part dels alumnes, que “si açò està molt alt”, que “si jo em marege”, que si tal, que si Pasqual… Tot per a concloure que les vistes des de dalt de l’emblemàtica torre de la Catedral eren impressionants i que havia pagat la pena de pujar. Però el millor no fou això, no, el millor, o el pitjor segons es mire, fou el comiat a l’aeroport, tot un mar de llàgrimes i tendresa que es va encomanar entre els presents com si es tractara d’un epidèmia de refredats. Ara, per tant, el projecte continuarà al mes de març, al cor d’Itàlia: Roma. Els alumnes de l’IES la Sénia, de fet, ho esperen amb candeletes: –queden 48 dies-, diuen. Doncs això. Tant de bo totes les experiències educatives i culturals foren tan profitoses com aquestes.

Print Friendly, PDF & Email