Els alumnes de batxillerat descobreixen el món microscòpic a la Universitat.

Luis Sanchis / 7 de febrer de 2018

L’activitat tenia lloc en el Servei de Suport a la Investigació del Campus de Burjassot de la Universitat de València i portava per nom: El món microscòpic. Aquesta visita ens ha permet conéixer la microscòpia electrònica, amb un poder de resolució de la imatge molt superior i una amplificació de fins a 250.000 augments.

El passat divendres 2 de febrer, el departament de Biologia i Geologia de l’IES La Sénia va organitzar una interessant visita per als seus alumnes de 1r i 2n de batxillerat. L’activitat tenia lloc en el Servei de Suport a la Investigació del Campus de Burjassot de la Universitat de València i portava per nom: El món microscòpic.

 En un centre d’ensenyament secundari com el nostre és habitual que els microscopis tinguen un límit màxim de 1.000 augments, el que fa impossible l’observació de determinades parts de la cèl·lula i detalls de molts microorganismes. Per això, aquesta visita ens ha permet conéixer la microscòpia electrònica, amb un poder de resolució de la imatge molt superior i una amplificació de fins a 250.000 augments.

 La visita va constar de quatre sessions: en la primera, el nostre alumnat va aprendre les diferents tècniques que hi ha per a preparar les mostres abans de l’observació al microscopi. A continuació, anàrem passant pels laboratoris on es treballava segons el microscopi emprat. Amb el microscopi electrònic de transmissió observarem els orgànuls cel·lulars que hem estudiat a classe; amb el microscopi d’escombratge observaren detalls en tres dimensions d’alguns paràsits i ens ensenyaren totes les utilitats de l’ús d’aquesta tècnica en aspectes tan interessants com les investigacions policials. Finalment, ens mostraren com es desenvolupava una observació de microscòpia de fluorescència a fi de distingir les diferents parts d’una mateixa mostra.

 El contingut de la visita va captar l’atenció dels nostres alumnes ja que estava molt relacionat amb la matèria de Biologia que estudien al nostre centre. De fet, va ser especialment útil en el cas dels alumnes de 2n de batxillerat, que d’ací uns mesos assistiran a la PAU de Biologia on és molt habitual que algunes preguntes presenten imatges microscòpiques d’aquestes característiques. En definitiva, una visita molt adequada per ampliar coneixements i un bon entrenament de tot el que ja sabien.

 

Print Friendly, PDF & Email