Búbal: una experiència educativa inoblidable en un poblat abandonat

Els alumnes de 1r de batxillerat han estat una setmana a Búbal

Des del passat 23 de setembre fins al dissabte 29, un grup de 17 alumnes de 1r de batxillerat van gaudir d’una estada d’una setmana en Búbal, a la Vall De Tena dels pirineus d’Osca, junt amb els professors Guadalupe Mínguez i Luis Sanchis.

 L’estada forma part d’un projecte del Ministeri d’Educació anomenat “Programa de Recuperació i Utilització Educativa de Pobles Abandonats”. Búbal és un poble que, com tants altres a Espanya, va patir l’abandó total de la seua població durant la dècada dels 60. Aquest fet va ser conseqüència de la construcció d’una presa que va ocupar els terrenys que eren principal medi de vida dels seus habitants.

En la dècada dels 80, el Ministeri d’Educació va comprar esta localitat a fi de rehabilitar-la i usar-la amb fins didàctics. Es podria dir que Búbal és un centre d’ensenyament però amb l’aspecte d’un poble entranyable dels pirineus i en un entorn natural únic.

A Búbavam ser rebuts per un grup d’educadors que realitzen un extraordinari treball amb l’alumnat a través de tres blocs d’activitats. En primer lloc, les tasques de manteniment del poble com l’atenció de l’hort, l’alimentació d’animals de granja o el condicionament de murs, camins,  etc. Aquestes tasques que es realitzaven a primera hora del matí

A continuació, i segons el programa setmanal, hi havia activitats interdisciplinàries relacionades amb l’antropologia, la història i la cultura popular de la zona, el coneixement del medi natural o de l’impacte humà en el mateix.

Finalment, hi havia un bloc d’activitats de dinàmiques i jocs que ajudaven a millorar la convivència i fomentaven valors com el treball en equip i el respecte mutu.

Totes les vesprades, dins de l’horari, hi havia un parell d’hores destinades al nostre projecte de centre: la gravació d’un curtmetratge documental en què el nostre alumnat explicava les diferents tasques allí realitzades donant un enfocament de conscienciació per a l’atenció i protecció del medi ambient i de la quantitat de valors que han extret en viure una setmana en un medi rural tan diferent del seu entorn habitual.

Un dels factors més importants d’esta experiència és que el nostre alumnat, tan habituat a viure pendents de pantalles de dispositius mòbils, va experimentar amb èxit que podien passar-se hores gaudint sense necessitat del telèfon, del qual només disposaven d’una hora diària.

D’altra banda, un aspecte fonamental del programa de Búbal, és que tota esta experiència sempre és compartida amb alumnat d’un altre centre, la qual cosa suposa un aspecte fonamental per a fomentar la convivència i les habilitats socials. En esta ocasió, els nostres companys provenien de l’Institut Espanyol Lope de Vega de Nador al Marroc, la qual cosa va enriquir encara més este aspecte, ja que es va donar un intercanvi cultural que va ser totalment satisfactori per a ambdós grups.

Des del primer dia, el nostre alumnat es va implicar en el treball i va tindre un comportament exemplar. A mesura que avançava la setmana vam poder comprovar com l’experiència els estava fent créixer en maduresa, responsabilitat, sensibilitat i respecte tant per l’entorn com pels que els rodejaven. Com ens van dir mentre pujaven a l’autobús de tornada, alguns entre llàgrimes, havien valorat molt positivament esta setmana que per a ells ha sigut inoblidable i, especialment, van destacar el fet de comprovar que hi ha vida més enllà del seu telèfon i les seues xarxes socials, sense desmerèixer un ús adequat dels mateixos.

Sens dubte, el projecte no deixa indiferent ningú, ni alumnes ni professors, aconsegueix calar en el nostre interior, siga per com de ben organitzat i plantejat està, per l’excel·lent professionalitat dels seus educadors o pel seu impressionant entorn. Així i tot, encara podem esmentar un altre motiu que explique l’èxit del projecte ja que, segons conta la llegenda, les muntanyes de la Vall de Tena fan que la llum del sol cobrisca Búbal amb una intensitat única en la zona; una llum tènue que, segons diuen, té efectes màgics sobre totes les persones que per allí passen.

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email