Crònica del curs ABP (Aprenentatge Basat en Projectes) realitzat pel professorat de l’IES La Sénia

Un moment de la gravació
Un moment de l'organització amb toni de la torre

Sergi Durbà / 23 de juny de 2017

Els dies 20,21, i 22 de juny vora quaranta professors i professores hem realitzat el curs ABP (Aprenentatge Basat en Projectes) on es posa de relleu la validesa i l’efectivitat dels aprenentatges basats en projectes, es tracta d’engegar iniciatives col·lectives que facen encendre als estudiants la llumeneta del pensament crític i l’autonomia personal.

Organització de curses solidàries, lectures col·lectives de llibres, disseny de murals, posada en marxa d’una ràdio escolar,”¦ Tot això i molt més és el que s’està posant damunt de la taula aquests dies de fi de curs en què el fregitori ambiental ens obliga a molts professors a refugiar-nos al caliu de la biblioteca i del preat aire condicionat de l’IES la Sènia. El motiu principal: un curs organitzat pel CEFIRE de València en què es posa de relleu la validesa i l’efectivitat dels aprenentatges basats en projectes, més coneguts sota la abreviatura dels ABP. Perquè sí, perquè al cap i a la fi només es tracta de motivació, de voluntat pedagògica i de ganes d’engegar iniciatives col·lectives que facen encendre als estudiants la llumeneta del pensament crític i l’autonomia personal.

Quin goig, en aquest sentit, assistir a un curs acompanyat d’una gran part del claustre de professors, quin goig veure les cares atentes de molts companys, l’interés generalitzat que susciten les paraules dels ponents, les preguntes entusiastes que se’n deriven dels projectes exposats. Particularment interessant resulta, per això, el cas de la ràdio escolar, explicat magníficament pel professor de l’IES Joanot Martorell de València, Toni de la Torre. Sens dubte, una experiència engrescadora que implica des d’alumnes del programa de Formació Bàsica fins a alumnes de 2n de Batxillerat, tot passant pels Cicles Formatius i per un bon paquet de professors de diferents departaments educatius. Tot comença per l’adquisició del material corresponent i per la designació dels responsables: directors, tècnics de so, encarregats de seccions, col·laboradors,… I tot acaba amb l’emissió en streaming d’un programa de 30 minuts on els gèneres informatius més clàssics i la música prèviament seleccionada conformen una autèntica melodia del que suposa integrar i cooperar. Els dubtes existeixen, això és cert. Les preguntes se succeeixen, també. Però, al capdavall, tot és qüestió de pràctica i d’una cosa molt important en l’ensenyament: gaudir ensenyant.

Esperarem, en definitiva, el mes de setembre per encetar els nostres particulars ABP, per veure alternatives i per lluitar contra el temps que ens angoixa, tot plegat per fer que l’IES la Sénia continue sent referent de qualitat educativa. Oh, benvinguts, passeu, passeu, diu la cançó. Tant de bo, tots els cursos foren tan profitosos i tan divertits. I tant de bo, totes aquestes experiències cristal·litzaren en una futura ràdio, o en una apologia dels Drets Humans, o què en sé jo, en qualsevol cosa magnífica de ser contada a tota la comunitat educativa.

Volem des d’aquesta pàgina agrair a Nati Pérez (Assessora CEFIRE educació inclusiva), a Pedro Cifuentes (IES Miquel Peris i Segarra, Grau de Castelló) i a Monserrat Belmonte García i Desamparados Vilaplana San Pablo (IES Maria Moliner, Port de Sagunt) que hagen compartit amb nosaltres els seus recursos, estratègies i experiències en ABP imprescindibles en una educació innovativa però sobretot integral i inclusiva.

 

Print Friendly, PDF & Email
Total Page Visits: 744 - Today Page Visits: 1

About the Author

admin
Idea original de Glòria Llàcer