Un altre 9 d’Octubre

Sergi Durbà /13 d’octubre de 2017

Jaume I no només va fundar l’antic Regne de València, sinó que també ens va llegar una llengua, el valencià; i una cultura, transmesa fins avui de generació en generació.  Els fets esdevinguts en la nostra terra allà per l’any 1238  configuren actualment la nostra cultura.

Conclouen els primers dies festius del curs 2017-2018 i alguns alumnes continuen preguntant què se celebra el 9 d’octubre, què significa tot això de la Mocadorà i, sobretot, sobretot, per què no hi ha pont vacacional. És particularment simptomàtic. I a la vegada, una miqueta decebedor, la veritat, tot i que amb una miqueta d’informació i interés sempre hi ha qui es planteja el significat del nostre naixement com a poble valencià i també el fet que ací, un dia, hi hagué un rei anomenat Jaume I que no només va fundar l’antic Regne de València, sinó que també ens va llegar una llengua, el valencià; i una cultura, transmesa fins avui de generació en generació.

Amb el propòsit d’acostar els alumnes a aquesta diada tan simbòlica i identificativa del poble valencià, l’IES la Sénia, i més concretament, el departament de Vicedirecció del centre, ha confeccionat una interessant exposició situada en el corredor central de la planta baixa, just al costat de consergeria. Una exposició, de fet, que és una magnífica oportunitat per a conèixer els fets esdevinguts en la nostra terra allà per l’any 1238 i per a interessar-se per tots aquests detalls que configuren actualment la nostra cultura i que arranquen, indubtablement, en aquella data tan llunyana. Un altre 9 d’octubre se’n va, després de tot. Un altre 9 d’octubre que, en qualsevol cas, sempre serveix per recordar aquella cita tan emblemàtica inserida en el testament de Jaume I: Amar i protegir totes les persones i el poble, fer regnar la justícia i vetlar perquè els grans no oprimesquen els menuts. Fins a l’any que ve, estimats alumnes valencians.

Print Friendly, PDF & Email
Total Page Visits: 1031 - Today Page Visits: 1

About the Author

admin
Idea original de Glòria Llàcer