Detecció i identificació de rates penades a l’aire lliure amb detectors d’ultrasons. L’alumnat de l’IES La Sénia Participa en aquesta proposta de l’Ajuntament de Paiporta.

Mª Ángeles Ruiz Simón / Natalia Márquez Giménez / Mª Elisa Montalbán Méndez / Estela Prado Juan 

L’alumnat de 1r i 3r d’ESO de l’IES la Sénia de Paiporta acompanyats per Mª Ángeles Ruiz Simón, professora del Departament de Biologia i Geologia, ha participat en l’activitat de divulgació i educació ambiental “Detecció i identificació de rates penades a l’aire lliure amb detectors d’ultrasons” organitzada per l’àrea municipal d’urbanisme, medi ambient i sostenibilitat de l’ajuntament de Paiporta.

El passat dijous 19 d’octubre a poqueta nit, a les set de la vesprada alguns alumnes de 1r ESO (E 14 i E 13) i 3r ESO (E32 i PMAR) vàrem anar a veure les rates penades a la zona pròxima al camp de futbol del Palleter i al Barranc de la Rambla del Poyo. Férem un taller sobre aquests xicotets mamífers quiròpters amb Toni, monitor de la empresa La Granja de Bitxos.

En primer lloc ens va explicar el projecte de protecció i potenciació de poblacions de rates penades per la recuperació d’aquests animals com espècie vulnerable, molt important en el manteniment de l’equilibri dels nostres ecosistemes i com espècie pel control biològic de plagues de mosquits dels quals s’alimenten (132 mosquits per nit i rata penada). Amb aquesta finalitat s’han col·locat 10 refugis o “caixes niu” planes que poden ser ocupades per més de 200 rates penades de la espècie Pipistrellus pygmaeus.

Encara que existeixen més de 20 espècies diferents en la Comunitat Valenciana únicament algunes d’elles tenen probabilitats d’habitar en un entorn urbà,  utilitzant com a  refugis artificials estructures humanes com a juntes, esquerdes o teules. Les espècies que habiten a Paiporta són: Pipistrellus pipistrellus (rat penat comú) és un quiròpter dels més xicotets d’Europa el seu cos té una mida de 4 cm (sense comptar les ales) i pesa de 3 a 8 grams, el seu pelatge és de color marró fosc i Pipistrellus pygmaeus (rat penat de Cabrera) espècie quasi idèntica a l’anterior  que poden distingir-se pels ultrasons emesos quan s’orienten per capturar a les seues preses mitjançant senyals d’ecolocalització de diferents freqüències (55 khz P. Pygmaeus i 45 Khz P. Pipistrellus) i diferents pautes.

Gràcies a un detector d’ultrasons SSF BAT 2 de Wolkmann poguérem “veure i escoltar” molts rats penats dels dos tipus més abundants a Paiporta.

A les 20:30 hores donarem per finalitzada esta activitat tant interessant  que ens ha apropat al món desconegut d’aquests xicotets aliats en la lluita contra els molestos mosquits.

Print Friendly, PDF & Email
Total Page Visits: 1909 - Today Page Visits: 1

About the Author

admin
Idea original de Glòria Llàcer