Humanitats Digitals: El 25 d’abril, una mirada retrospectiva al s. XVIII

Glòria Llàcer /Raquel Tomàs / 6 de maig de 2018

Amb aquestos treballs fem un nou pas important pe implementar en l’aula les Humanitats Digitals o el que és el mateix connectar les aplicacions de les noves tecnologies de la informació i la comunicació (TIC) amb disciplines clàssiques en aquest cas Llengua, Literatura i Història.

El 25 d’abril de 1707 va tindre lloc la batalla d’Almansa a la ciutat que li dona nom a aquest fet històric. Aquesta data, que no és coneguda per tots els valencians i valencianes, hauria de tindre més importància, ja que va marcar l’inici d’una injusta relació entre el País Valencià i Castella.

Quan Carles II va morir sense descendència es desencadenà un problema successori: Castella, que recolzava Felip d’Anjou, de la dinastia dels Borbó, i la Corona d’Aragó, que recolzava Carles d’Àustria. Finalment, Felip d’Anjou va vèncer l’exèrcit austriacista, i mitjançant els Decrets de nova planta va imposar les lleis i costums castellanes al Regne de València, tractant de esborrar així la identitat del poble valencià. Aquesta monarquia va retornar l’Estat Espanyol en la transició, ara com a caps de l’Estat. Els esdeveniments històrics sempre han afavorit la cultura castellana (llengua, tradicions, etc.) que ha prevalgut sobre la valenciana fins que l’any 1975 els valencians i valencianes aconseguirem l’Estatut d’Autonomia amb una clara voluntat de recuperar la cultura i la llengua en tots els àmbits d’ús.

Per això mateix, els alumnes de 1r de batxillerat hem fet unes infografies a classe de valencià, uns esquemes basats, principalment, en imatges, que narren la història d’aquest traumàtic 25 d’abril.

Paral·lelament en el grup de PR4 s’ha treballat el segle XVIII amb conflictes també tan importats com la Revolució francesa i la Guerra del Té o aspectes socioculturals com la Il·lustració. Ara exposar aquestos treballs conjuntament ens permetrà tenir una visió global de la història.

També amb aquestos treballs fem un nou pas important pe implementar en l’aula les Humanitats Digitals o el que és el mateix connectar les aplicacions de les noves tecnologies de la informació i la comunicació (TIC) amb disciplines clàssiques en aquest cas Llengua, Literatura i Història. Una relació que comença a estendre’s per les universitats de tot el món perquè és una realitat a hores d’ara que l’exercici de qualsevol professió exigirà un bon domini  i coneixement de les TIC.

 

Print Friendly, PDF & Email
Total Page Visits: 1366 - Today Page Visits: 1

About the Author

admin
Idea original de Glòria Llàcer