Diàleg entre l’escriptor Sergi Durbà i 1r de batxillerat

Anabel Andreu Muñoz / Victoria Moreno i Judith Martínez / 21 de juny de 2018

El contacte directe amb els escriptors és una experiència enriquidora, apropa l’alumnat al fet literari i promociona entre aquestos l’hàbit lector. Hem deixat constància en aquest vídeo de totes les preguntes i respostes que se succeïren a l’aula. També dues interessants ressenyes de la jornada que posen de manifest la importància del contacte entre el lector i l’escriptor.

Heus ací el punt de vista de l’alumnat sobre la jornada:

L’oportunitat de conèixer a l’autor

Anabel Andreu Muñoz

El passat dilluns 11 de juny vam poder gaudir de la presencia de Sergi Durbà, professor de l’ IES la Sénia i escriptor, a l’aula de 1r de batxillerat per contestar algunes preguntes que van sorgir després de llegir el seu llibre.

Aquest Costumari de records va evolucionar d’un blog a Internet fins  convertir-se en un llibre que ofereix al lector una varietat de costums que permeten valorar i apreciar més el nostre poble, on molts objectes i accions formen part de la nostra vida des de fa molts anys.

La xicoteta entrevista, durant l’hora de valencià, ens va donar l’oportunitat de conèixer l’autor no sols com a escriptor sinó també com a persona que te les seues pròpies idees i que d’alguna manera les reflexa a la seua obra.

En aquest escàs temps Sergi va respondre extensament a les nostres preguntes satisfent així la nostra curiositat. No sols va ser una entrevista, vam aprendre a veure des d’altra perspectiva la nostra vida diària ja que una rutina com anar a comprar el pa té molta història i ha evolucionat des del temps de les nostres iaies i iaios.

Escoltant Sergi hem pogut conèixer un altra forma d’infantesa en la qual eixien tots sols al carrer del seu poble i jugaven sense ser necessària la vigilància d’un adult, i aquest tipus de tradicions hem fan sentir enyorança d’una infantesa no viscuda, més lliure, d’una forma de vida més calmada i despreocupada.

En conclusió, aquest temps que vam poder gaudir junt a Sergi Durbà va recordar-nos  i traslladar-nos anys enrere i poder aprendre mitjanant les experiències i coneixements que va transmetre’ns el dilluns passat una València diferent, viscuda als pobles i als barris i pot ser una forma de vida que mai tornarà.

Essències i costums del poble valencià

Victoria Moreno i Judith Martínez

Costumari de records és un llibre que fa un recorregut per les essències i costums del poble valencià, una mena de diccionari ordenat de la A a la X on podràs reviure les maneres de parlar, de treballar i de conviure dels nostres avantpassats i de una porció de la societat que encara manté aquest amor pels costums i els seus arrels, com és el cas de l’autor d’aquesta obra, Sergi Durbà.

Sergi Durbà treballa com a professor de secundària a l’IES La Sénia, encara que, l’amor per la seua terra va fer que començara a publicar al seu blog Costumari Durbà una sèrie d’entrades parlant de tradicions, objectes i vivències personals.

En primer lloc, aquest llibre ens ha ajudat a descobrir objectes, com la marraixa, un recipient forrat de vímens; costums valencianes, com la pesca de rall o el gual, que consisteix en tindre una vespa en desús enfront d’una casa típica de poble, però sobretot, Costumari de records ens ha fet veure les tradicions des d’un punt de vista diferent, el punt de vista de l’autor, com a l’entrada on explica la seua opinió i experiència personal sobre els bous al carrer, les Falles, el Nadal, Sant Joan, Sant Antoni, Sant  Josep o els infants, entre altres.

Per altra banda, considerem que aquest costumari és apropiat per a gent disposada a obrir la ment i comprendre la visió de l’autor, ja que el punt de vista que té Sergi a l’hora d’escriure és molt interessant i impropi de gent del segle XXI.

Sense dubte, Costumari de records recull els valors de la nostra terra, València; de la nostra llengua, el valencià; però sobretot, dels nostres avantpassats, que tantes experiències han deixat a la nostra vida i que perduraran sempre en el temps, gràcies a llibres com aquest.

 

DiaÌ€leg amb Sergi DurbaÌ€ from Glòria Llàcer on Vimeo.

Print Friendly, PDF & Email