Visitem l’exposició: “Isabel de Villena (1430-1490), la primera escriptora en valencià”

Glòria Llàcer / 14 de marçIMG_2745

“Isabel de Villena (1430-1490), la primera escriptora en valencià”  està organitzada per l’Acadèmia Valenciana de la Llengua i pretén recuperar la figura d’aquesta escriptora.

És divendres 9 de març i acudim a la Biblioteca Municipal de Paiporta Maria Moliner. Hem acordat una cita amb Enric Campos, director de la biblioteca per què ens faça un recorregut per aquesta exposició.

Partim de la ciutat de València, aleshores emmurallada i que compta amb 45.000 habitants. Estem en el segle XV i València viu un moment de puixança econòmica que afavoreix un gran floriment cultural, un període que s’ha denominat “El Segle d’Or de les nostres lletres”. És en aquest escenari que sorgeix la figura d’Isabel de Villena una dama emparentada amb la dinastia dels Trastàmara i que contravenint els dictàmens de l’època –era culta i escriví el llibre Vita Christi- exercí una gran influència en la seua època i comptà amb el reconeixement dels escriptors coetanis més importants.

I és que, des d’una perspectiva actual, l’abadessa trencà esquemes, i en la seua obra els personatges femenins tenen més importància i influència en la vida de Crist que els femenins.

Ara, cinc-cents anys després es reivindica la figura d’aquesta prominent escriptora valenciana, religiosa de l’ordre de les Clarisses i rep el reconeixement  que ja han obtingut altres escriptors com: Anselm de Turmeda, Jaume Roig o Joanot Martorell entre d’altres.

 

 

Print Friendly, PDF & Email
Total Page Visits: 1006 - Today Page Visits: 2

About the Author

admin
Idea original de Glòria Llàcer